Statistics
Ostatnie 30 dni: 12150
All visits: 342918
Online users: 19
Tort z karpia z sosem żurawinowo-czosnkowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rososzy wygrał XI Dożynki Rybackie, które odbyły się 7 grudnia w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. W imprezie udział wzięli również m.in. przedstawiciele Gospodarstwa Rybackiego z Sobieszyna działającego przy Zespole Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie oraz reprezentantki Koła Gospodyń Wiejskich w Moszczance ”, których pasztet z karpia ze szpinakiem zajął drugie miejsce w kategorii gospodarstwa rybackie i koła gospodyń wiejskich.
Oprócz nagrodzonych potraw podczas tegorocznych Dożynek Rybackich można było skosztować też inne specjały m.in. karp jałowcowy z kaszą gryczaną, pulpeciki z karpia w sosie pietruszkowym czy sandacz w kaszy gryczanej w sosie kurkowym. - Co roku na dożynki rybackie przygotowujemy wspólnie nowe przepisy. Spotykamy się, próbujemy, aż będzie idealnie. W tym roku do konkursu przygotowałyśmy m.in. roladki szafranowe z sandacza z warzywami - mówi Halina Jońska, przewodnicząca KGW z Moszczanki.
- Amur w sosie szpinakowym to jedna z naszych tegorocznych propozycji. Ta ryba, chociaż mniej popularna jest bardzo smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów - mówi Krzysztof Ślósarz, dyrektor Zespołu Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie.
Czytano: 607
Poradnik interesanta
W regionie
W przygotowaniu