s4a
s4b
s4c
s4d
s4e
Dzisiaj jest: 16.07.2018
Imieniny: Eustachego, Mariki, Mirelli

E-postcards

See the photo gallery: Slideshow

Statistics

Ostatnie 30 dni: 12150

All visits: 342918

Online users: 19

published: 2014-12-15 11:28:26

Tort z karpia z sosem żurawinowo-czosnkowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rososzy wygrał XI Dożynki Rybackie, które odbyły się 7 grudnia w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. W imprezie udział wzięli również m.in. przedstawiciele Gospodarstwa Rybackiego z Sobieszyna działającego przy Zespole Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie oraz reprezentantki Koła Gospodyń Wiejskich w Moszczance ”, których pasztet z karpia ze szpinakiem zajął drugie miejsce w kategorii gospodarstwa rybackie i koła gospodyń wiejskich.

 Oprócz nagrodzonych potraw podczas tegorocznych Dożynek Rybackich można było skosztować też inne specjały m.in. karp jałowcowy z kaszą gryczaną, pulpeciki z karpia w sosie pietruszkowym czy sandacz w kaszy gryczanej w sosie kurkowym. - Co roku na dożynki rybackie przygotowujemy wspólnie nowe przepisy. Spotykamy się, próbujemy, aż będzie idealnie. W tym roku do konkursu przygotowałyśmy m.in. roladki szafranowe z sandacza z warzywami - mówi Halina Jońska, przewodnicząca KGW z Moszczanki. 

- Amur w sosie szpinakowym to jedna z naszych tegorocznych propozycji. Ta ryba, chociaż mniej popularna jest bardzo smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów - mówi Krzysztof Ślósarz, dyrektor Zespołu Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie.

Czytano: 607

go back